divendres, 8 d’agost del 2008

Llegenda del Pas Honroso de l'Hospital d'Orbigo


Explica la tradició que a Hospital d'Órbigo, l'Any Sant, va tenir lloc la gesta del Paso Honroso, protagonitzada pel senyor Don Suero de Quiñones i nou dels seus cavallers.

Suero de Quiñones va demanar audiència al rei Juan II de Castella per exposar una petició. El rei es trobava en aquells dies al Castell de la Mota (Medina del Campo-Valladolid) amb tota la seva família. La petició era obtenir el permís per dur a terme un torneig especial en què haurien de participar a la força tots els cavallers que passessin pel lloc escollit, que era el pont d'Hospital de Órbigo, situat a la ruta lleonesa del Camí de Santiago. Si es negaven a participar, havien de dipositar un guant en senyal de covardia i travessar el riu gual.


Les justes van tenir lloc des del 10 de juliol fins al 9 d'agost, interrompudes únicament en la festivitat de Sant Jaume. Don Suero portava penjada al coll cada dijous una argolla metàl.lica, com a prova d'amor cap a la seva dama. El motiu per a proposar les justes del pont era poder-se alliberar de la argolla pelegrinant a Santiago després d'haver vençut a tots els cavallers que es presenten en aquest pont i després d'haver trencat 300 llances.


El rei li va donar permís i va oferir tota classe de facilitats. Va convidar els millors cavallers del regne a que passessin pel camí d'Hospital de Órbigo fins que Quiñones pogués complir la prova.

Ferit per fi Don Suero, va marxar en peregrinació a Compostela. Allà, dipositat a la capella de les relíquies catedralícies, es conserva la cinta blava propietat de la seva senyora que el cavaller portés a peça, al voltant del seu braç, mentre va durar la gesta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada