divendres, 8 d’agost de 2008

La Llegenda de la Presa Cerrajera entre Alíatar i Zaida

Possiblement, la presa més antiga, l'origen s'estableix directament en l'Edat Mitjana i que fins i tot gaudeix d'una de les llegendes més belles per explicar l'origen d'una obra d'infraestructura que ha resultat vital per a bona part de la província lleonesa.

Encara que se li concedeix poca o nul crèdibilitat, però alhora és molt suggerent, explica la llegenda que la Cerrajera començar cridant Abencerrajera. I va ser així, diuen, en honor a la família dels Abencerrajes, instal.lada a Villaviciosa ia la qual pertanyia Aliatar. Es tractava del fill del Alamín (governador) mossàrab de la zona, instal lat després de la mort d'Almansor i la fallida del Califat de Còrdova entre els anys 1030 i 1040.

El moro es va enamorar d'una altra jove noble, Zaida, que residia a Villazán i que va acabar, segons diuen, donant nom a la vila de Villazala. Però al no veure correspost el seu amor, va arrencar un compromís al pare de la jove: que li lliuraria l'amor de la seva filla el improbable dia en què l'aigua del mític riu Orbigo passés per davant de la porta de la seva dama. Dos quilòmetres separen i separaven el riu de la localitat.

Segueixen explicant les cròniques que Aliates, després de consultar amb els mesuradors, enginyers de canals de l'època, i després de negociar amb els pobles la cessió o venda dels terrenys necessaris, es va posar mans a l'obra per executar el 'miracle'.

Un matí va treure el cap al seu finestra Zaida i va veure fluir el cristal líquid davant la porta del seu domicili. Darrere l'aigua, un seguici fastuós encapçalat per Aliatar es va dirigir a la seva casa per recollir la seva mà i celebrar, dies després, els núpcies més recordades de l'entorn.

Una altra versió menys romàntica i més aferrades a la realitat, diuen que van ser els mateixos enginyers romans que van executar també a la província els canals i explotacions d'extracció d'or dels que Las Médulas són el màxim exponent, els autors de la Presa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada